суботу, 8 січня 2011 р.

Навчання у Чехії

Останнім часом життя в нашій країні не стає легшим та приємнішим, як би нам цього не хотілося. Унікальним шансом для сміливої молоді є здобуття освіти в інших країнах, адже можна не просто здобути якісну освіту і побачити світ, але й стати повноправним громадянином однієї з європейських держав.

У «Блозі цікавих подій» я започатковую серію дописів про особливості системи освіти у різних європейських країнах. Сподіваюся, ця інформація допоможе вам поліпшити якість свого життя та розширити світоглядний горизонт.

Розпочнемо з Чехії.
Чеські виші пропонують своїм студентам надзвичайно якісне навчання, адже система освіти щедро фінансується державою та провідними європейськими компаніями, що потребують кваліфікованих спеціалістів.

Загальноприйнятою практикою для чеських вишів є запрошення найкращих викладачів інших навчальних закладів, а також стажування студентів у найпрестижніших компаніях, які потім пропонують роботу кращим із кращих. Саме тому дипломи чеських університетів мають високий рівень визнання в усьому світі.


Найцікавіше, що абітурієнтам з інших країн не потрібно здавати іспит на володіння чеською (але без чудової англійської не обійдетеся ніяк!), адже вступ відбувається на загальних засадах. Необхідно здати кілька письмових тестів, а то й пройти співбесіду. На деякі спеціальності існує тільки конкурс атестатів без додаткових іспитів.

Якщо ж ви володієте чеською на достатньому для навчання рівні, то маєте можливість навчатися безкоштовно, витрачаючи зовсім небагато коштів на позанавчальні витрати. Ставитися ж до вас будуть як до типового чеського абітурієнта, а не як до іноземця, тому не очікуйте знижок на "забув" та "не довчив".

Звичайно, вступити до державного вишу не так просто, але є різні варіанти виходу із ситуації: можна повчитися рік у приватному, гарно опанувати мову, призвичаїтися до країни, а потім вступати до державного і вчитися безкоштовно.


У деяких країнах є вікове обмеження для вступу, але не у Чехії, тобто український абітурієнт може вступати до чеського університету просто після закінчення середньої школи.

Приємним бонусом є те, що російські та українські студенти після вступу в Чехії отримують відстрочку від армії, а на період навчання отримують тимчасовий дозвіл на проживання. Випускники ж можуть подавати запит на отримання права на постійне проживання у цій прекрасній країні.

Успіху вам, жаги до знань та сміливості!

Немає коментарів:

Дописати коментар